Васил Божков купи комунална фирма, която съди общината за 54 млн. лева
Васил Божков купи комунална фирма, която съди общината за 54 млн. лева / netinfo
 Васил Божков е закупил 92% от акциите на регистрираната в Смолян фирма „Еко Глобал”, която до лятото на миналата година чистеше Пловдив, а сега съди общината за прекратяването на концесионния договор. Придобивайки кухото дружество със запорирани сметки и буз имущество, най-богатият българин стъпва като правоимащ по 3 съдебни иска срещу община Пловдив на обща стойност 54 млн. лева.

Според Петър Станчев, бивш акционер в „Еко Глобал” и доскорошен пълномощник на формалния собственик – португалският пилот Франчишко Карвальо, сделката е била изповядана преди около месец. Станчев отказа да коментира спряганата цена  от около 50 млн. лева, като се оправда, че по сделката е имало друг пълномощник. Представители на Божков са се легитимирали преди 3 седмици като собственици на докараната до фалит комунална фирма на среща при председателя на Общинския съвет Илко Илиев, научи Дарик. Илиев потвърди това, но отказа коментар за съдържанието на разговора.

След разрива между бившите съдружници в „Еко Глобал” Петър Станчев и Атанас Търев, зад който стои оръжейният бос Николай Гигов, боклукчийският бизнес в Пловдив бе разделен на две зони на влияние. Търев и Гигов контролират изграждането на първия в страната екозавод край Шишманци, а Петър Станчев остана собственик на комуналната фирма. Акциите й многократно бяха формално джиросвани на различни лица, а имуществото й – прехвърляно на различни фирми, преди общината да прекрати предсрочно 15-годишния концесионен договор за чистенето на Пловдив. Чрез контролирана от Търев фирма бе заведено и дело за обявяването на „Еко Глобал” в несъстоятелност.

Станчев пък твърди, че „Еко Глобал” вече е спечелила на първа инстанция едно от делата срещу община Пловдив  – за блокираните като неустойка за неизпълнение на договора 1,8 млн. лева.

Според бившия адвокат на „Еко Глобал” Георги Колев, който сега представлява интересите на Търев и Гигов, сделката е незаконна, тъй като собствеността на продавача върху акциите е оспорена в съда, а изпълнителните директори, които са извършили предишното прехвърляне, са с повдигнати заради това обвинения за измама. /Чуй прикачения звуков файл №1/. При едно от многобройните джиросвания на ценните книжа, в резултат на журналистически експеримент техен собственик стана и репортер на Дарик – Пловдив.

Според заместник-кмета Александър Константинов, общината трябва да инвестира в собствената си фирма "Чистота", за да не се превръща града в арена на боклукчийски войни между частни компании. Константинов уточни, че изразява лично мнение, тъй като преди дни ресорът му бе отнет със заповед на кмета. /Чуй прикачения звуков файл №2/