В Смолян провериха готовността на снегопочистващите фирми заради очакваните студове и снеговалежи
В Смолян провериха готовността на снегопочистващите фирми заради очакваните студове и снеговалежи / netinfo

Кметът Николай Мелемов провери готовността на снегопочистващите фирми заради очакваните студове и снеговалежи. Той ги предупреди да вземат всички необходими мерки по повод влошаването на времето. Фирмите разполагат с необходимата техника и машини, имат и налични количества пясък и сол. Съгласно сключените договори те разполагат и с допълнителна техника, която може да се използва при необходимост. Контролът ще бъде постоянен. В готовност е да заработи и Кризисен щаб ако обстановката се усложни, посочи градоначалникът.

Мелемов призовава при евентуални снеговалежи ръководителите на държавни и общински ведомства, фирми, собственици и наематели на търговски обекти да почистват от снега прилежащите тротоари, подходи към сградите, пешеходни зони, стълбища и площадки. Почистването да се извърши така, че да не се натрупва сняг в обсега на автобусните спирки, входове на гаражи и подходи към пешеходни пътеки. Съгласно заповед на кмета, гражданите и домоуправителите се задължават да организират почистването на прилежащите тротоари, стълбища и площадки около домовете и жилищните кооперации. С цел осигуряване на безпрепятствената работа на снегопочистващата техника да се ограничи паркирането на моторни превозни средства на пътната и уличната мрежа в общината.

За поредна година, общинското ръководство дава и 24-часови дежурства през зимните месеци, за да може бързо да се реагира при възникнали аварии и евентуални бедствени ситуации, отново със заповед на Мелемов. Дежурства дават зам.-кметовете, секретарят на Общината и шефовете на дирекциите. Аргументите на градоначалника са да се създаде необходимата организация за непрекъснато наблюдение на пътната обстановка и своевременна реакция при възникване на аварии и бедствия.

Снегопочистващите машини са в пълна готовност и на територията на община Чепеларе. Създадена е  необходимата организация за зимно почистване и поддържане на пътищата и уличната мрежа. Депонирани са големи количества пясък и сол, които да бъдат използвани за обработка на пътищата.

Туристите, избрали да прекарат зимната си ски ваканция на територията на  град Чепеларе и к.к. Пампорово, могат да бъдат спокойни предвид зимните условия в страната. Опасност от прекъсване на електрозахранването и водоснабдяването в к.к. Пампорово няма, поради стабилната и устойчива водопреносна мрежа, както и подземното електрозахранване в курорта, коментира кметът на община Чепеларе Славка Чакърова.