Любомир Трайков
Любомир Трайков / Дарик архив
Апелативен съд – Пловдив увеличи наказанието на Любомир Трайков, определено с присъда на Окръжния съд, от четири на шест години лишаване от свобода за причинената катастрофа на 18 ноември 2016 г. на бул. „Руски“ в Пловдив.
 
Според второинстанционния съд наказанието, което подсъдимият следва да изтърпи, е девет години лишаване от свобода, но тъй като по делото е проведено съкратено съдебно следствие, по закон санкцията задължително се намаля с една трета.
 
В мотивите на Апелативния съд е посочено, че наказанието трябва да бъде увеличено поради високата скорост, с която подсъдимият Любомир Трайков е управлявал автомобил „Ауди А7“ – 99 километра в час, която значително надвишава разрешената за движение в градски условия, установената концентрация на алкохол в кръвта – 0,8 промила, и това, че в резултат на пътния инцидент е причинена смъртта на трима души и е било застрашено здравето на още един пътник.
 
Взето е предвид и поведението на водача на автомобила, в който са пътували пострадалите.
 
Апелативният съд увеличи и наказанието, с което подсъдимият е лишен от право да управлява моторно превозно средство, от шест на седем години.
 
Решението не е влязло в сила и подлежи на обжалване или протест пред Върховния касационен съд.