Нови линии от и до летище Пловдив.
Нови линии от и до летище Пловдив. / netinfo
Преговори за откриване на нови линии от летище Пловдив се водят в момента, съобщават от общината. Това е станало ясно по време на първото за годината заседание, проведено от Фонда за развитие на аеропорта. 

Председателят на Управителния съвет – кметът на община “Родопи“ Пламен Спасов, изрази надежда, че 2017-та година ще бъде силна за фонда и летището. Прогнозите са оптимистични и се надяваме на увеличение на броя на пътниците и дестинациите, заяви той.

Припомням, че от известно време се водят преговори с датската консултантска компания LCG за откриване на редовни линии от Пловдив до няколко европейски дестинации, като държавите, които се спрягат, са Германия, Италия, Испания и Турция. Не е изключена и възможността за създаване на линия Пловдив – Букурещ. Водят се разговори и с турския холдинг Хасанчеби (НCS), научи Дарик. Те искат да базират свои самолети на летище Пловдив, с които да изпълняват регионални полети. Преговорите с този оператор обаче са на доста начален етап.

Само преди броени дни нискотарифната авиокомпания „Райънеър” обяви своята втора линия от Пловдив до Брюксел (Шарлероа), която ще стартира в началото на месец октомври, 2 пъти седмично, като част от планираната зимна програма за 2017 г., отбеляза директорът на летището Васил Щърбанов.
В момента авиокомпанията има полети до Лондон. „Райънеър” изпълнява редовни линии от летище „Пловдив“ от пет години и вече е превозила над 400 000 пътници.

Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов подчерта, че силното икономическо развитие на региона и повишеният стандарт на живот ще увеличат както броя на пътниците, така и на туристическия поток. Той изрази оптимизъм, че през тази година към фонда ще се присъединят нови общини.

Първият по рода си в страната „Фонд за развитие на летище Пловдив – Южната врата на България" бе създаден през 2010 г. с цел да подпомага развитието на аерогарата и в него членуват общините Пловдив, Родопи, Асеновград, Куклен, Калояново, Първомай. С помощта на фонда успешно стартираха първите от десетилетия редовни линии от летище Пловдив, като и в момента активно участва в новите преговори.