Съюзът на арменците в Европа раздаде 15 отличия на първия си бал в България
Съюзът на арменците в Европа раздаде 15 отличия на първия си бал в България / netinfo

Всеки, който може да сътвори добро, но не го прави, върши голям грях. С тези думи се обърна главата на арменската църква у нас архимандрит Исаак Похосян към присъстващите на първия благотворителен бал, организиран в „Гранд хотел Пловдив“ под тепетата от Съюза на арменците в Европа и неговия председател пловдивчанинът Артур Хованисян.

Днес извършваме добро дело, като набираме средства за деца в неравностойно положение, отбеляза духовният водач и благослови авторите на идеята. В залата бяха подредени картини и сребърни писалки с изображения на панагюрското съкровище, които се продавах с цел да се помогне на сираци от арменската общност.

Управителят на Пловдивска област Здравко Димитров поздрави присъстващите на арменски и заяви, че през целия си живот до него винаги е имало поне един близък представител на този етнос. На сърцето сте ми, бъдете винаги така единни, защото обстановката в Европа е сложна и сега това е особено необходимо, пожела губернаторът.

Областният управител Здравко Димитров направи дарение за деца в неравностойно положение и деца без родители по време на първия благотворителен бал, организиран от Съюза на арменците в Европа. Той изрази своята съпричастност и солидарност и подпомогна благородната кауза, като с благотворителна цел закупи сребърна писалка с мотиви на Панагюрското съкровище.

Областният управител беше удостоен и с почетно членство в Съюза на арменците в Европа за приноса си за развитието и запазването на културата, езика и националната идентичност на арменците. В обръщението си към присъстващите, Здравко Димитров заяви „Пловдив е един много толерантен град. В многовековната му история тук са живели много и различни етноси. Нека да завещаем тази толерантност и на поколенията, които идват след нас“.

На него, на архимандрит Похосян, на кмета на Пловдив Иван Тотев, на Карен Алексанян, създателя на Двора на Кирилицата в Плиска, на олимпийския шампион Армен Назарян, на композитора и изпълнител Хайгашод Агасян бяха връчени грамоти за почетни членове на Съюза на арменците в Европа.

Здравният мениджър д-р Невен Енчев единствен получи две грамоти. Едната му бе връчена от Артур Хованисян – като почетен член от Съюза на арменците, а втората - от Елизабет Вартанян, председател на Сдружение за култура и просвета „Ереван“, като признание за приноса му във взаимното опознаване на българи и арменци, за укрепване на дружбата и приятелството между двата братски народа. Лекарят благодари и също отбеляза, че е израснал сред арменци и ги чувства много близки.

Награди получиха народните представители доц. Димитър Шишков и Валери Симеонов за приноса им в признаването от българската държава на масовото изтребление на арменците в Османската империя. Общо 15 души бяха отличени с почетни отличия и призове по време на бала.

Градоначалникът заяви, че приема наградата като признание за Пловдив, чиито граждани са успели да създадат и наложат модел на толерантност. Иван Тотев припомни, че тук най-напред е приета декларация, с която е признат геноцидът срещу арменците. Горд съм, че съм кмет на този град, заяви той. И пръв откупи сребърна писалка с благотворителна цел.

Дошлите на бала бяха забавлявани от изпълненията на очарователните малки изпълнители от дружество „Ереван“. Микрофона взе и Хагашод Агасян, който пя с удоволствие за своите сънародници. Специален поздрав от представителите на медиите получи главният организатор на празника Рубен Вартанян. Сред гостите бяха представители на Армения, Белгия, Франция, Русия, Ливан.