Пламен Темелков пред съда
Пламен Темелков пред съда / netinfo
Окръжният съд в Пазарджик решава днес дали да бъде екстрадиран Райчо Михайлов от град Септември. Мъжът бе задържан миналата седмица в изпълнение на европейска заповед за арест от Испания по обвинение за участие в организирана престъпна група за трафик на хора. Заседанието започва в 9,30 часа.

По време на предишното заседание Михайлов се съгласи доброволно да бъде експулсиран. Но не се отказа от т.нар. принцип на особеността, по силата на който може да бъде съден в Испания само по обвиненията, посочени в заповедта за арест. Делото бе отложено до получаване на гаранции от испанска страна, че след евентуално осъждане мъжът ще бъде върнат в България за изтърпяване на наказанието.

Преди него по същата заповед бяха задържани още седем български граждани, повечето - от различни селища в Септемврийска община, сред които и кметът на село Семчиново Пламен Темелков. След проведено международно разследване срещу тях са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, в трафик на хора и склоняване към проституция.

До момента са обвинени 69 участници в бандата, действала основно в испанския курорт Марбея, в Германия и Швейцария. Схемата е разбита след сигнал на една от жените, заставени да проституират.