/ ThinkStock/Getty Images
Пловдивският окръжен съд остави без уважение искането на Никола Ерелийски и защитниците му за незабавно освобождаване от Пловдивския затвор като неправомерно лишен от свобода. Магистратите приеха, че към момента на задържането му не е изтекла абсолютната давност за изпълнението на наказанието от две години лишаване от свобода, наложено му с присъда на Пловдивския окръжен съд.
 
Бившият полицай е задържан на 17 август 2018 г. във Великобритания, град Мичам, в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Окръжна прокуратура – Пловдив. Това е станало преди настъпването на абсолютната давност за изпълнение на наказанието, която е изтичала на 22 септември 2018 г. Съдебните власти на Обединеното кралство са предали Ерелийски на България, след което на 1 октомври тази година лицето е постъпило в Пловдивския затвор за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.
 
Съдът прие, че действията по изпълнението на издадената Европейска заповед за арест и задържането на мъжа са извършени преди изтичането на абсолютната давност. Към настоящия момент Никола има качество на осъдено лице, което търпи наложеното наказание от две години лишаване от свобода. По тези съображения съдът прецени, че не е налице незаконно задържане.
 
Определението подлежи на протест и обжалване пред Апелативен съд – Пловдив на 16 октомври 2018 г. от 10.00 часа.