/ Thinkstock/Getty Images
Окръжен съд – Пловдив ще разгледа искане от защитниците на осъдения Никола Ерелийски, с което настояват за незабавното му освобождаване от Пловдивския затвор. В искането се твърди, че 34-годишният мъж е неправомерно лишен от свобода поради изтичане на 22 септември 2018 г. на абсолютната давност за изтърпяване на наказанието от осъдения.
 
Ерелийски, който е бивш служител на МВР, е осъден на две години лишаване от свобода при първоначален общ режим и е лишен от право да управлява МПС за срок от 5 години с влязла в сила присъда от 22 март 2011 г. Той е наказан за това, че на 30 август 2009 г. в Пловдив, в района на кръстовището на бул. „Пещерско шосе“ и ул. „Момина сълза“, при управление на МПС – лек автомобил „Ауди“, със скорост над 120 км/ч е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смърт на друг шофьор. Пострадалият таксиджия починал три месеца по-късно.
 
Престъплението е извършено в пияно състояние, с концентрация на алкохол в кръвта на подсъдимия 1,59 промила на хиляда. Със същата присъда мъжът. е осъден да заплати на съпругата и на малолетната дъщеря на починалия по 100 000 лева на всяка от тях. Делото е разгледано по реда на съкратеното съдебно следствие и съгласно тогава действащия закон, съдът е бил длъжен да наложи наказание под минимума.
 
Осъденият се е укрил и е обявен за общодържавно издирване. Не е намерен в страната, което е наложило Окръжна прокуратура – Пловдив да издаде Европейска заповед за арест.

На 17 август тази година в МВР е получено съобщение, че осъденият е задържан в Мичам, Великобритания. Съдебните власти в Обединеното кралство са разрешили предаването му на българските съдебни власти. По линия на международния обмен мъжът е предаден на българските власти на летище Хийтроу. На 1 октомври тази година Ерелийски е предаден за конвоиране на ГД „Охрана“ до Затвора – Пловдив за изтърпяване на наказанието лишаване от свобода.

Искането ще се гледа от 10.00 часа в зала № 2 на Окръжния съд с председател съдия Елена Захова.