Стотици камиони от Пловдив и областта се включиха в протестното шествие, което преминава по основни булеварди в града.

"Това е последният ни вариант, с който казваме на държавата, че така не може да се продължава", коментира Йордан Стойчев, собственик на транспортна фирма.

По думите му всички 280 фирми от бранша в Пловдивско настояват правителството да предприеме временни мерки за овладяване на инфлацията. Искаме за шест месеца да отпадне биодобавката от горивата, 50 процентово намаление на акциза на горивата и мораториум върху вдигането на цената на пътните такси и обхвата им, обясни Стойчев.

Протестът в снимки: Превозвачите блокираха центъра на София (ГАЛЕРИЯ)

По думите му протестът е по-скоро граждански, а не на бизнеса, защото с повишаването на цените на транспорта се покачват тези на всички стоки и услуги. "Като фирма ние можем да поемем много удари и ще оцелеем, защото на държавата й трябва транспорт, но като граждани няма да можем да понесем нарастващата инфлация", коментира Стойчев.

Според него транспортът заедно с енергоносителите са първите неща, от които започва инфлацията и "навсякъде в Европейския съюз го осъзнаха и предприеха мерки за овладяването й". 

Протестно шествие, организирано от Съюза на международните превозвачи, започна от ул. „Кукленско шосе” до Митницата в посока към центъра. То ще премине през Сточна гара, бул. „Цар Борис ІІІ Обединител“, бул. „Шести септември”, площад „Съединение”, бул. „Руски”, бул. „Христо Ботев”, бул. „Асеновградско шосе” и ще завърши отново на ул. „Кукленско шосе”.
БТА