/ БТА
В Плевен автобусни превозвачи излязоха на протест, като обиколиха в шествие част от централните улици на града. 

Имаме конкретни предложения към правителството, които да облекчат превозвачите, те не бяха приети и затова днес протестираме, каза Палушка Георгиева, председател на Управителния съвет на Браншово сдружение на автобусните превозвачи от област Плевен (БСАПОП).

Тя подчерта, че сред исканията са намаляване на цените на горивата. "В сравнение с 20 април 2021 г. цената на горивата се е увеличила от 2.09 лв. за литър тогава, на 3.25 лв. днес, т.е. имаме над 50 процента увеличение. Нашето предложение е да се намали акцизът с 50 на сто, което означава с 33 ст. на литър гориво. Настояваме и да се премахне био компонентата, която е около 10-15 стотинки, като искането ни е това да стане до края на тази година", добави Георгиева.

Превозвачите настояват и да не бъде прието предложението на министъра на регионалното развитие и благоустройството за трикратно увеличение на тол таксите и разширяване на обхвата на пътищата за тях. "В цяла Европа само за магистралите се заплащат тол такси, а при нас искат всички второкласни, третокласни и четвъртокласни пътища да бъдат с тол такси", подчерта Георгиева. Тя добави, че от бранша настояват за компенсации и субсидии за автобусните превозвачи, които търпят загуби заради намаления пътникопоток.

На протеста Людмил Борисов, управител на "Плевен експрес", обясни, че от началото на годината фирмата му е преустановила дейност по шест автобусни линии заради големи загуби. 

"Работи се ден за ден, няма бъдеще", заяви Людмила Шаранганова, представител на транспортна фирма от Никопол.

"Даваме срок до 18 май на правителството да се запознае с нашите искания. Ако отговорът е отрицателен, ние ще направим национален протест със спиране на всички автобусни линии", заяви Палушка Георгиева.
 
БТА