/ DarikNews
Стартира Водният проект на Пловдив. Кметът на града под тепетата Здравко Димитров направи първа копка на първата улица, която ще бъде разкопана в рамките на проекта.

Строителните дейности започнаха от ул. "Средец" в район "Северен", а първият участък от първия лот на проекта трябва да бъде завършен за 500 дни. Фирмата-изпълнител, избрана за този участък, обаче е уверила администрацията, че ще приключи работа за 300 дни. 

Дават над 1,7 млн. лева за консултант на Големия воден проект на Пловдив

Според зам.-кмета по строителството Пламен Райчев, първият етап е най-сложен, тъй като ще се ремонтират с малки улички, в гъстонаселени райони и с много паркирани автомобили. 

Над 12 км водопроводи ще бъдат подменени по време първия етап, ще бъдат монтирани нови 708 сградни отклонения. Други близо 13,5 км второстепенни канализационни тръби също ще бъдат обновени. Ще бъде изграден и нов колектор с дължина 2,7 км на бул. "Дунав". 

Отново обжалват поръчка на Община Пловдив, този път за над 70 млн. лв. 

На места ще бъдат обособявани джобове за паркиране, като предстои и в този район да се въведе синя или зелена зона, т.е. платено паркиране. На този етап ще се работи в кварталите "Кършияка" и "Захарна фабрика".  

Лот 2 също ще бъде разделен на два участъка, като проектът трябва да бъде завършен до 3 април 2022 година. Общата му стойност е над 115 млн. лева, като от тях 80,6 млн. лв. е безвъзмездната финансова помощ и 34,6  млн. лв. съфинансиране с близо 10,5 млн. лв. собствено участие на Община Пловдив.