/ Дарик Пловдив
Пловдивският район „Централен“ стартира проектирането на инсталация, спираща наводненията на бул. „Марица-юг“

Пловдив отново е под вода (СНИМКИ)

Приключиха предпроектните проучвания за ВиК съоръжението, което ще стопира наводненията при всеки по-интензивен дъжд на бул. „Марица-юг“. По идея на кмета на район „Централен“ Георги Стаменов и след одобрението на  директора на РИОСВ-Пловдив Стефан Шилев и Цветелина Кънева, директор на Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ - Пловдив, бе задействана процедура за поставяне на компенсаторна ВиК инсталация в пространството под мостовете на Герджика, УХТ и Железния мост - зоната, която се наводнява при всеки по-голям порой.

Порой отново удари Пловдив

Нивото на приемната шахта на инсталацията ще е с 5 см по-високо от това на уличната канализация. Така дъждоприемните шахти ще поемат първите количества дъжд, които измиват автомобилните масла и праха от улиците и отиват в Пречиствателната станция.

Над 90 сигнала са подадени след мощния порой в Пловдив

При по-продължителен порой обаче, ако шахтите не успяват да се справят с количествата насъбрала се вода, тя ще се оттича в новото съоръжение, което пък ще се излива директно в река Марица.

Мощни бури и порои на много места в страната - има ли критични точки? (ВИДЕО/СНИМКИ)

Инсталацията ще е с възвратни клапи, които ще елиминират риска от връщането на вода от реката обратно на булеварда. Изготвянето на проекта е възложено на екипа на един от водещите ВиК инженери Ангел Марков, след което предстои да се съгласува с експертите от РИОСВ и Басейнова дирекция.

Младен Маринов: Пловдив е отводнен

„Съоръжението е с изключително ниска себестойност, но много висока степен на ефикасност“, коментира кметът на район „Централен“ Георги Стаменов. По думите му, инсталацията е единствения начин да се реши казуса с наводняването на подмостовото пространство на централния бул. „Марица-юг“.

При осигурено финансиране, се очаква проектът да е готов до есента, а изпълнението му ще отнеме около два месеца.