Старите боклукчии саботирали разделното събиране
Старите боклукчии саботирали разделното събиране / netinfo

Фирма “ЕкоГлобал” саботира разделното събиране на отпадъците в Пловдив, което стартира преди 2 седмици. Това обвини днес Георги Колев, представител на комуналната фирма КМД, която е партньор на “Екобулпак” и извозва разделно събрания боклук. Единият от случаите на разбиване на жълт контейнер за хартия, пластмаса и метал пред Централна гара и извозването в него на битови отпадъци с кола на “ЕкоГлобал” е заснет и бе предоставен на медиите.

От КМД твърдят, че има десетки разбити кофи за разделно събиране и в 5 от случаите се касаело за вина на работници от досегашната фирма – монополист в сметосъбирането и сметоизвозването. Всеки от погромените контейнери струва 400 лв.

Отпорът бе очакван, защото разделното събиране на отпадъците е безвъзмездна за общината и пловдивчани, означава 20% по-малко приходи за ЕкоГлобал, посочи Колев.

Петър Станчев от “Еко Глобал” нарече обвиненията “абсурдни”, въпреки наличието на снимков материал от вандалския акт. Той заяви, че има органи, които да ги проверят, включително и чрез записите на охранителните камери на Централна гара.