Обществено обсъждане на смолянския бюджет за 2018-та година
Обществено обсъждане на смолянския бюджет за 2018-та година / /фото: Адриан Кулев, Дарик радио
Министерството на финансите спира субсидиите за Община Смолян. Това стана ясно снощи на общественото обсъждане на Бюджет 2018, който обаче ще претърпи сериозна трансформация. Финансовото министерство е стартирало процедура по прехващане на дължима сума по отпуснат и невъзстановен в срок безлихвен заем от централния бюджет. Кредитът е на стойност от 3 950 000 лв. и е трябвало да се върне към 1 декември.

Общината е на път да изпадне в неплатежоспособност, тъй като общинските съветници не разрешиха да поискаме нов безлихвен заем, с който да препокрием този от миналата година. Освен това, съветниците не ни разрешават да вдигаме данъците и таксите, както и да продаваме имущество“, коментира зам.-кметът на общината Венера Аръчкова.

Смолянската общинска администрация трябва да възстанови към Министерството на финансите през настоящата година 2 925 500 лв., като за целта ще бъдат спрени и целевите субсидии за капиталови разходи, както и изравнителната субсидия от страна на държавата към общината, става ясно от писмо, подписано от министър Владислав Горанов на 2 януари. „Това означава, че включеният списък с капиталови разходи в Бюджет 2018 изцяло отпада, ще трябва да търсим и други начини за свиване на разходите, защото няма от къде да получим приходи, имайки предвид създалата се ситуация“, категорична бе Аръчкова. Тя допълни, че в спрените субсидии са включени и средствата за зимно поддържане. Най-вероятно ще бъдат сериозно орязани разходите за спортни дейности, култура, инфраструктурни ремонти, като ще се стигне и до съкращаване на служители от администрацията. „Единствено за детските градини няма да се намаляват разходите“, уточни Аръчкова.

През декември на два пъти кметът на Смолян Николай Мелемов внесе предложение в общинския съвет за вземане на нов безлихвен заем, но не успя да намери нужната подкрепа от старейшините.

Именно около това бе и основния дебат на общественото обсъждане, на което присъстваха общински съветници, служители на администрацията, кметове на населени места от общината и граждани.

Съветниците и ръководството на администрацията си прехвърляха взаимно топката у кой е вината за създалата се ситуация. Част от местните депутати упрекваха ръководството, че са внесли докладната в последния момент, въпреки че са знаели за нуждата от разглеждане на въпроса още в средата на лятото. От своя страна, зам.-кметът Аръчкова отговори, че се е работило по темата, като са провеждани консултации, срещи и е проведено обществено обсъждане за поемане на нов безлихвен заем още през септември, след което са предприети и мерки за внасянето на докладната в Общински съвет, като всички са били запознати с проблема и на комисии.

Водеха се и сериозни дебати около обществените поръчки, които възлага общината през последните години, като твърденията от страна на гражданите бяха, че при тях приоритет не е цената, а други компоненти като управление и оценка на риска, което товарило финансово данъкоплатците. В отговор, от ръководството на общината уточниха, че до този етап нямат една спряна обществена поръчка или открити нередности около тях и не можело да се твърди подобно нещо.

Постъпи и предложение за увеличаване на бюджета за култура, като желанието бе конкретно средствата да се предоставят на Галерията в града за закупуване на произведения на изкуството, с което да се обнови фонда.

Предстои обаче да се види новата финансова рамка, както и взетите мерки по съкращаване на разходи на кои сектори ще се отрази най-много.