Специалистите съветват: Жени, правете си по-често цитонамазка
Специалистите съветват: Жени, правете си по-често цитонамазка / vesti.bg

Жените да си правят често цитонамазка. Това съветват специалистите в Европейската седмица за борба с рака на маточната шийка (24-30.01). Ракът на маточната шийка е второто най-разпространено онкологично заболяване сред жените и за съжаление в България.

Това се дължи на късното диагностициране и подценяване на профилактиката, смятат лекарите.

Вирусът се предава чрез сексуален контакт и е често срещан. Над 75 % от сексуално активните мъже и жени се срещат с него на някакъв етап от живота си. При повечето хора имунната система успява да потисне или преодолее инфекцията, но понякога вирусът се задържа в продължение на години, предизвиква промени и може да доведе до рак. От около 70 години цитонамазката е метод, използван за скрининг на рак на шийката, благодарение на който смъртността от това заболяване е намаляла.

Цитонамазката (Pap тест) търси абнормални клетки по повърхността на шийката, които могат да се превърнат в ракови или предракови. Тези изменения могат да се проследяват и лекуват своевременно.

От няколко години HPV тестът се използва в комбинация с цитонамазката, но наскоро беше одобрен от FDA като изследване, което може да се използва самостоятелно. HPV тестовете откриват ДНК от човешкия папиломен вирус. Препоръките от две професионални медицински организации категорично показват, че ДНК тестът за HPV може да се използва самостоятелно за скрининг на рак на шийката, като алтернатива на стандартните цитонамазки.