Социалистите избират градски лидер
Социалистите избират градски лидер / netinfo
Оспорвана битка за председателския пост в градската организация на БСП се очертава между настоящия лидер на социалистите Захари Георгиев и изпълнителния директор на Университетска болница доц. Илия Баташки на днешната отчетно –изборна конференция на местната структура. Тя е първата от 18 години насам, която те провеждат като управляващата града партия, след като замениха ГЕРБ като коалиционен партньор на ВМРО.

Според активисти, за пръв път в 8-те години, в които оглавява организацията, Захари Георгиев ще има реална конкуренция в лицето на здравния шеф, чийто договор за управление на най-голямата болница в Южна България изтича през февруари. Прогнозите обаче са, че Георгиев ще запази поста, въпреки понамалялата подкрепа в структурите. Нагласата на делегатите е, че навечерието на парламентарните избори не е удачно време за промени.

Не се плаша от конкуренция, 4 пъти съм се явявал на партиен избор, включително и на вот на доверие, поискан от мен, коментира Захари Георгиев. Ще участвам в състезанието, пък каквото решат членовете на организацията, каза Баташки. Той не даде еднозначен отговор дали ще напусне директорския пост, ако бъде избран за партиен лидер. Това решава министерството, отклони въпроса доц. Баташки.

Общо седем са номинираните за градски председател за отчетно-изборната конференция в събота. Председателят на групата съветници Николай Радев и народният представител Атанаска Тенева обаче са декларирали, че няма да участват в надпреварата. Останалите кандидатури са на областния управител Тодор Петков, на Костадин Арнаудов и на директора на доц. Георги Йорданов. Петков запази мълчание дали ще се пусне в битката, което озадачи съпартийците му, тъй като евентуално негово участие и избор на председателския пост ще означава задължително напускане на държавната длъжност.

В работата на форума, който ще се проведе в панаира, ще участват 256 делегати от шестте района на града. Гости ще бъдат Румен Петков и министърът на транспорта Петър Мутафчиев. Предвижда се обсъждане и приемане на отчетните доклади за дейността на Градския съвет, Градската контролна комисия и Групата общински съветници през мандата 2005-2008. В новия състав на Градския съвет ще влязат 71 членове. Пловдивската структура ще има 26 делегати на 47-я конгрес на 22 и 23 ноември в София.