Шарена палитра от музика и танци в Пловдив
Шарена палитра от музика и танци в Пловдив / Снимка: Димитър Владимиров, Дарик Радио Пловдив
Шарена палитра от музика и танци в Пловдив
81294
Шарена палитра от музика и танци в Пловдив
  • Шарена палитра от музика и танци в Пловдив

Тази седмица Пловдив е доста шарен. Дефилират танцьори и музиканти от различни държави, пристигнали тука за Международния фолклорен фестивал.  Днес всички участници получиха от организаторите ръчно изработен фотоалбум със снимки от Пловдив, а от своя страна подариха автентични сувенири на зам.-кмета Александър Държиков и началника на общинския отдел „Култура“ Кирил Велчев.

Лошото време снощи отложи един от големите концерти на трупите на Античния театър.  Тази вечер там отново  се очакват хиляди зрители, а заключителната церемония е в петък. Сред участниците от чужбина трябваше да бъде и групата от Аржентина, която обаче не пристигна заради транспортни проблеми.

Сред най-екзотичните гости е групата от третия по големина град в Корея – Тегу . Корейските музиканти и танцьорки са възхитени от старите сгради и архитектурата на града и запознават хората тук със спецификата на  тяхната култура и традиции, каза пред Дарик ръководителката на азиатския ансамбъл е Пак Йонгбин.

Испанците от Екстрамадура очароваха пловдивчани с атрактивните си изпълнения по време на дефилетата и коцертиите.  26 танцьори представят фолклора на тяхната област,  която се разделя на две части.  Директорът на испанския ансамбъл Чоня Суарес  обясни,  фолклорът им се различава от фламенкото и болерото, които са характерни за Андалусия.

Сръбската група също предизвиква интерес. Ансамбъл Абрашевич идва от Валево и може да се похвали не само със 110 годишна история, но и участие в големия американски концертен комплекс

Символичен домакин на Международния фолклорен фестивал в Пловдив тази година е Професионалният фолклорен ансамбъл на град Сливен, който в края на миналата година отбеляза 55 години от създаването си.