Саботаж или човешка небрежност причиниха взрива в склад на ВМЗ?
Саботаж или човешка небрежност причиниха взрива в склад на ВМЗ? / снимка: dariknews.bg/архив
Експерти: Саботаж или човешка небрежност причиниха взрива в Иганово
78912
Експерти: Саботаж или човешка небрежност причиниха взрива в Иганово
Саботаж или човешка небрежност причиниха взрива в Иганово?
  • Експерти: Саботаж или човешка небрежност причиниха взрива в Иганово
  • Саботаж или човешка небрежност причиниха взрива в Иганово?

Саботаж може да е една от версиите за взрива в Иганово, коментира пред Дарик Илия Гунчев, дългогодишен директор на Металхим холдинг и на ВМЗ – Сопот.

Той бе категоричен, че взривът в склада не е случайност. ВМЗ е единственото държавно оръжейно предприятие, а много други фирми имат негативно отношение към него. В склада може да има продукция на друго предприятие. Конкуренти може да оставят в склада недовършени изделия и да ги взривят, за да навредят на ВМЗ, смята Илия Гунчев. (чуйте думите му в първия прикачен файл)

Друг експерт – полк. Христо Ставрев, който живее във Франция от години, обаче смята, че причината може да е човешка небрежност. „Нещо не е спазено, не е направено както трябва и затова стана инцидентът. Дали е било саботаж, само пазачите могат да кажат“, допълни Ставрев, който познава много добре складовете и района.(чуйте думите му във втория прикачен файл)

Илия Гунчев бе категоричен, че комисията, която разследва взрива в Иганово, трябва да излезе със заключения колкото може по-бързо. Има дълбоки причини, които трябва да се разследват и да се открие авторът, заяви някогашният директор на оръжейницата.

Илия Гунчев допълни, че благодарение на обваловката около склада няма човешки жертви, тъй като е построена по всички правила.

Сегашното ръководство на ВМЗ – Сопот начело с директора Иван Стоенчев трябва да бъде подкрепено и да се помогне на завода да работи. Доказали са, че могат да вършат работа, подчерта дългогодишният директор.

Той обаче остро разкритикува охраната на заводите. Преди имаше държавна охрана, която бе 1000 пъти по-сигурна. Сегашната е частна, което е дълбоко неправилно. Трябва да се вземат мерки да няма други инциденти, допълни Илия Гунчев.