паметникът на Делю хайдутин в Златоград
паметникът на Делю хайдутин в Златоград / netinfo
Паметник „Златоград и Космоса” се открива днес от 15:00 часа, на Централния площад в Златоград. Той е посветен на 240 години от рождението на Делю хайдутин и 40 години от изпращането на златоградската песен на Валя Балканска „Излел е Делю хайдутин” в Космоса.

Мероприятието е част от празничната програма на родопския град по случай 105-годишнината от Освобождението на Златоградския край от османско робство и осветяването на първото българско знаме там.

Честванията и инициативите стартират днес с форум на тема „10 години членство на България в ЕС и популяризиране на приоритетите на българското председателство на съвета на Европа”, който ще се проведе в малката зала на читалище „Просвета - 1908”.

Има и предвидено Тържествено заседание на Общинския съвет, на което ще бъдат отличени изявени ученици от Община Златоград, представили родното си място на национално ниво през 2017 година. Със званието „Почетен гражданин на Златоград” ще бъде удостоен проф. Николай Овчаров.

Този следобед ще бъдат поднесени венци и цветя на паметните плочи на загиналите участници в Освобождението на Златоград. За 17:00 часа е насрочен и Тържествен ритуал – заря-проверка, с участието на 101-ви Алпийски батальон и представителния духов оркестър на Военновъздушните сили от Пловдив.