С лития и в брониран бус изпратиха Бачковската Богородица за София
С лития и в брониран бус изпратиха Бачковската Богородица за София / netinfo
С тържествения литий Чудотворната икона на Света Богородица беше изпратена днес следобед от Бачковския манастир за София. Продължителет камбанен звън съпроводи шествието, което беше оглавено от игумена епископ Борис и йеродякон Симон. Двамата отнесоха на ръце лика на Божията майка от манастирската църква до бронирания полицейски микробус, с който тя беше превозена до столицата. Преди това цялото монашеско братство от обителта се събра пред трона на иконата и изпя тропара на Света Богородица. После внимателно беше изключена охранителната система и светинята беше свалена, като на нейно място беше поставено предварително подготвено копие.

Очаква се около 17.30 ч. трите икони на Света Богородица от Бачковския, Рилския и Троянския манастир да пристигнат едновременно пред патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” в София. Там патриарх Максим ще отслужи молебен за здравето на българските деца.

Събирането на трите икони съвпада и с 37-та годишнина от интронизацията на патриарха. Първоначално се предвиждаше те да останат в столицата до неделя, но най-вероятно поради големия интерес престоят им ще бъде удължен до следващия четвъртък.