празници
празници / netinfo
Празниците на Смолян и честването на годишнината от освобождението на Родопите стартира с концерт на група „Сигнал“. Музикалният спектакъл на легендарните български изпълнители е днес от 19 часа в Зала 1 на Родопския драматичен театър. 105 години от освобождението на Родопите и празника на Смолян ще се честват от 9 до 21 октомври тази година.

По повод освобождението са предвидени и редица мероприятия, като в събота ще се проведат Областно математическо състезание „Стоян Попратилов” и поход в Световният ден на ходенето. В програмата са залегнали още, традиционна изложба-базар „Родопски занаятчии” –ХІІІ-то издание, концерт на Николина Чакърдъкова, изложба от традиционния Фотопленер „Планината на Орфей-2017“, Ученическа лекоатлетическа щафета, откриване на паметна плоча на алпиниста Христо Проданов (1943-1984), първият българин, покорил Еверест, служил в поделение 28330 – Смолян, Международно туристическо изложение „Планините на България – гостоприемство в четири сезона“, Честване 100 години от създаване на организирано туристическо движение в Смолянско, концерт на Васил Найденов и др.

Кулминацията на празника на Община Смолян е на 21 октомври, като официалната част ще започне на , Връх Средногорец, където ще се състои поклонение пред Паметника-костница, след което е предвидено поднасяне на венци и цветя пред паметника на полк. Владимир Серафимов, концерт на Струнен дует „Вейл“ и Формация „Тъпани и гайди“ и Тържествена проверка-заря, посветена на 105 години от Освобождението на Родопите. На следващият ден предстои откриване паметник на Апостол Кисьов, създател на оркестър „100 каба гайди“ в с. Стойките.