Рокади сред висшите военни в Пловдивско
Рокади сред висшите военни в Пловдивско / снимка: пресцентър на МО

Досегашният командир на Сухопътни войски генерал-майор Нейко Ненов от днес е назначен за заместник министър на отбраната. Промяната стана с указ на президента Росен Плевнелиев, след предложение на Министерския съвет на 23 април. Генерал-майор Ненов е бивш началник щаб на 61-ва бригада в Карлово и екскомандир на 2-ра бригада в Стара Загора. Повече от година и половина той ръководеше най-големия род войски в Българската армия.

Още две промени се случват днес сред висшите военни в Пловдивско. Досегашният командир на 68-ма бригада „Специални сили“ полк. Михаил Попов става бригаден генерал, считано от 30 юни. Въпреки плановете да стане полк, формированието запазва статута си на бригада, затова ще бъде командвано от бригаден генерал.

Досегашният командир на 4-ти артилерийски полк в Асеновград полковник Димитър Илиев от днес вече командва 2-ра Тунджанска механизирана бригада в Стара Загора. За целта той също бе удостоен със званието „бригаден генерал“. Преди дни полк. Илиев сдаде досегашния си пост на своя заместник подполковник Тодор Некезов, който ще изпълнява длъжността командир на военното формирование до назначаването на титуляр, съобщиха от командването на Сухопътни войски.

От 22 май 3-та авиационна база Граф Игнатиево е с нов командир. Това е доскорошният заместник-командир на формированието бригаден генерал Иван Лалов. Той пое поста от бригаден генерал Цанко Стойков, който ще бъде назначен за военен аташе по отбраната в американската столица Вашингтон.