РЕЗИДЕНЦИЯ БАБА идва в Пловдив с фотоизложба
РЕЗИДЕНЦИЯ БАБА идва в Пловдив с фотоизложба / Фабрика за идеи

В десетки фотографии и истории, както и аудио – инсталация с историите на родопчани, изложбата на „Резиденция Баба“ ще припомни на гражданите и гостите на Пловдив за човешкото лице на словосъчетанието „обезлюдяване на българските села“, докато търси решения към него. Проектът е на сдружение „Фабрика за идеи“ и се осъществява в партньосртво с Асоциацията за етнология и фолклористика „Онгъл“, Фондация „Пловдив 2019“ и община Лъки. Инициативата оживи 4 села  - Югово, Джурково, Дряново и Манастир – най-високото населено място на Балканите.

Откриването на фотоекспозицията е от 10:00 часа на ул. „Райко Даскалов“ № 51 (Малката Главна) в Пловдив.

През лятото на 2015 г. 17 младежи от всички краища на страната прекараха 1 месец с възрастните хора в техните домакинства в родопските села. През последните месеци резидентите имаха възможност да анализират богатия архив от снимки, бележки, видео и аудио записи,  и да компилират в изложбата, която показва емблематичните лица и моменти от престоя им на село.

Животът им там и взаимодействието с бабите и дядовците – носители на местни традиции, занаяти, вярвания и обичаи – вдъхновиха младежите да започнат да развиват иновативни социално-предприемачески идеи, които да върнат, както човешки, така и икономически ресурс обратно в българските села.

Изследователската им работа на място, както и помощта на професионалните ментори, която получиха по време на и след „Инкубатор за Баба-иновации подкрепи участниците в Резиденция Баба в доразвиването на идеите им за продукт или услуга, които да привлекат интерес към селата и да решават негови икономически, социални, екологични или други проблеми по устойчив начин.

Идеите на младежите бяха чути от представители на различни сфери, които изявиха желание да помогнат на някои от тях с ескпертиза, доброволен труид или финансово. Работата по идеите продължава, като все по-конкретните решения на резидентите за привличане на ресурси в българските села ще имат нужда от по-широка подкрепа.

Сред идеите са:

- Чергодейка“ - инициатива и социална бизнес идея, подпомагаща възраждането на тъкачеството в селата, като намира пазар за продукцията онлайн и се интегрират традиционни елементи в търсени за съвременния дизайн продукти.

- Baba Made“ – онлайн платформа, свързваща потребители с продукция на хората в селата, базирана на традиционно знание.

- Смълчаните съкровища на Югово“ – приключенски формат, който свързва потенциални посетители на родоспките села с информация за възможни маршрути, местни истории и ресурси и насърчава местни хора да предоставят комплексна туристичекса услуга.

С тази цел, участниците в „Резиденция баба“ и екипът на „Фабрика за идеи“ инициираха фото-изложбата „Резиденция баба“, която започва своето пътешествие от Пловдив, за да продължи из страната в търсене на съмишленици и подкрепа. Намерението на организаторите е тя да помогне на повече хора да се докоснат до богатството на родопския начин на живот и да покаже потенциала на българското село да бъде извор на живот вместо синоним на минало. Изложбата ще търси и устойчива подкрепа за идеите, които резидентите имат желание да реализират в помощ на тези и други села, които ще бъдат в програмата през 2016-та.

Повече информация за конкретните идеи, по които резидентите работят, можете да откриете на сайта и на фейсбук страницата на инициативата.