Японци ни дават 100 000 евро за култура
Японци ни дават 100 000 евро за култура / netinfo
Японци ни дават 100 хил. евро за култура
78229
Японци ни дават 100 хил. евро за култура
  • Японци ни дават 100 хил. евро за култура

Японска фондация ще отпусне над 100 000 евро за финансиране на културни продукти и съдържание в Пловдив. Това обяви ресорният зам.-кмет Стефан Стоянов, който миналата седмица беше на официално посещение в Токио.

„Фондацията, която е основана от най-големите бизнес холдинги в Страната на изгряващото слънце, вече повече от 30 години работи и подпомага градовете, станали Европейски столици на културата“, обясни Стоянов.

По думите му целта им е да помогнат финансово и логистично създаването на общи проекти между японски и европейски артисти.

Парите няма да бъдат давани директно на общината или на фондация Пловдив 2019, а японците ще ги отпускат само срещу представяне на съвместни общи проекти, които да бъдат включени в програмата на Пловдив до 2019-та година.

„За да може пловдивски културен оператор, артист или институция да се възползва от парите, трябва да разработи съвместен проект със свои японски колеги“, обясни още Стоянов.

Зам.-кметът по културата и директорът на фондация Пловдив 2019 Валери Кьорленски са взели участие в годишна среща на японската фондация, където настоящи и бъдещи европейски столици на културата са презентирали градовете си, пред представители на японските арт среди. На нея японците са били запознати не само с културата в Пловдив, но и с туристическите и бизнес възможности.

 

В края на месец май делегация от Пловдив ще бъде в град Пилзен, където отново ще се срещне с представители на японската фондация, с които ще обсъдят вече в по-големи подробности възможностите за съвместна работа между пловдивските и японските културни оператори, артисти и организации.