паркинги
паркинги / netinfo
Община Пазарджик започва проверка дали наемателите на отдадените миналата година на концесионери 6 обществени паркинга изпълняват задължението си да осигуряват безплатни места за инвалиди. Това обяви кметът на града Тодор Попов. Повод за инспекцията е официално подадена жалба от човек с увреждания за проблема.

паркинги
netinfo

Откакто новите наематели поставиха бариерите и контролните пунктове за пропускане в началото на тази година, се появиха поредица сигнали от инвалиди, че им е отказвано безплатно паркиране. Междувременно част от табелите за местата със специален статут са премахнати, други стоят, но въпреки това не се разрешава достъп без платена такса от 2 лева на час, твърдят хора от града. За пръв път обаче някой от тях се осмелява по надлежния ред да уведоми местната администрация.

паркинги
netinfo

Шестте паркинга намериха концесионери през юли 2016 година. Според съветници в договорите с концесионерите има клауза, която ги задължава да запазят местата за инвалиди. Този ангажимент е регламентиран в Закона за движение по пътищата (чл. 99), според който хората с трайни увреждания над 50% имат право на карта за безплатно паркиране, която се издава от общината и важи за цялата страна.

паркинги
netinfo