Провали се щурмът на „Аджисан махала”
Провали се щурмът на „Аджисан махала” / снимки: Виктор Кадири/dariknews.bg
Провали се щурмът на „Аджисан махала”
45066
Провали се щурмът на „Аджисан махала”
Провали се щурмът на „Аджисан махала”
  • Провали се щурмът на „Аджисан махала”
  • Провали се щурмът на „Аджисан махала”

Напрежението между българи и роми от последните няколко дни се пренесе в ромската „Аджисан махала", която се намира в центъра на Пловдив. До около 17.00 ч. бул. „Мария Луиза", който разделя махалата от останалата част на града, беше блокиран. Имаше над 20 полицейски патрулки и около 30 жандармеристи, които бяха отзовани по спешност от Катуница.

Напрежението спадна, след като около 20 полицаи и жандармеристи влязоха в „Аджисан махала", за да разпръснат събралите се роми. Протестът започна в 14.30 ч. на символичния площад „Съединение" в центъра на Пловдив.

Близо 1000 души, между които и хора от столицата, се включиха в шествието, което премина по главната улица, през сградата на общината и се отправи към „Аджисан махала". За малко да се стигне до жертви, когато протестиращите забелязаха момче и момиче от ромски произход и се нахвърлиха върху тях. Полицията реагира светкавично и не се стигна до по-сериозен инцидент. Протестиращите искаха да щурмуват ромската махала, но заради силното полицейско присъствие там, ексцесиите като снощните от Катуница не се повториха.

Провали се щурмът на Аджисан махала
netinfo

Към 17.00 ч. повечето от протестиращите се разотидоха. По информация на Дарик тази вечер отново ще се събират в Катуница, заедно с рокери от страната, които в момента са там.

Част от младежите се насочиха към централната джамия и оттам отново към площад „Съединение", където продължиха с протестите. На площада имаше 10 полицейски автомобили и жандармерия. Близки до организаторите съобщиха за Дарик, че предводителят на днешния протест е 16-годишен младеж, с прякор Хорейшио.
Сред пловдивчани нараства негодуванието срещу начина, по който БТВ отразява събитията в Катуница и Пловдив. Протестиращите българи бяха наречени пияни и дрогирани, скандалът - битов инцидент, а сгазеното момче - катастрофа.

Още снимки от протестите можете да видите ТУК

Мнението на протестиращите и скандиранията на протестите можете да чуете в прикачените звукови файлове.