протест в Куртово Конаре
протест в Куртово Конаре / btv
Пореден протест срещу кариера за добив на мрамори в землището на село Куртово Конаре ще се проведе на паркинга до кметството от 10.00 до 12.00 часа днес.

На събранието ще бъде оповестено Открито писмо на инициативния комитет на селото до Председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заради нарушения на правото на ЕС. Според организаторите на протеста е предоставена концесия без конкурс, от дейността на кариерата околната среда се замърсява, унищожава се земеделието, прогонват се пчелите, като същевременно се уврежда и здравето на хората.

Протестиращите смятат, че концесионерът е заграбил общински и държавни земи, строейки в чужди имоти и ползвайки незаконно водовземане, като по този начин се унищожават местообитанията на защитени видове. В писмото до Юнкер се твърди и за наличието на покровителстване над концесионера от служители на министерствата на енергетиката и на околната среда и водите.

На протестния митинг в селото ще бъдат оповестени и подадените сигнали до Окръжна прокуратура-Пловдив за деяния на инвеститора и на директора на Басейнова дирекция.