Прокуратурата отказа да образува дело срещу виновните  за отравянето на 5 деца
Прокуратурата отказа да образува дело срещу виновните за отравянето на 5 деца / netinfo

Виновниците за отравянето на 5 деца от Дом „Княгиня Мария Луиза” да бъдат освободени от наказателна отговорност, предложи Районна прокуратура Пловдив. В хода на разследването срещу Васил Гатев и шефката на „Дезинфекционна станция” ЕООД Деспина Гърова е установено, че те носят вина за натравянето на децата с отрова за мишки, но решението на магистратите е срещу тях да не се образува наказателно производство.

Гърова е назначила на работа в станцията Васил Гатев, който не е имал право да упражнява професия „дезинфектор”, тъй като не е преминал задължителния курс на обучение и не е положил изпит след това, пише в прокурорското постановление.

На 13 март т.г., по молба на Директора на Дома за деца „Княгиня Мария Луиза” , Гърова изпратила Гатев, за да извърши дератизация срещу гризачи.

Поради неспазване на изискванията за работа с поверения му препарат, той го поставил в помещения, до които децата имат свободен достъп. Пет от по-малките, били привлечени от червеникавите гранули на препарата и погълнали част от тях, което предизвикало натравянето им и спешното им хоспитализиране.

Съгласно закона, Васил Гатев и Деспина Гърова могат бъдат санкционирани по административен ред с глоба в размер от 500 до 5000лв.