Започва изграждането на нов многоетажен паркинг с хеликоптерна площадка в пловдивската университетска болница “Свети Георги” . Той ще бъде на мястото на сегашния открит паркинг за служители на лечебното заведение на бул. „Пещерско шосе“, предава БНР.

Меджидиев: Първите медицински хеликоптери ще пристигнат по-рано от предвиденото

Мястото е избрано така, че да има лесен и бърз достъп с удобна комуникация между многоетажния паркинг и сградата на болницата с нейните основни входове за служители, администрация и пациенти. Съобразено е и с възможността за изпълнение на хеликоптерната площадка със съответните специфични изисквания, за да има бърз достъп за транспортиране на болните от нея до отделението за Спешна помощ. 

Паркоместата ще са над 600, от които повече от 60 ще са за хора с увреждания. 

Хеликоптерната площадка е проектирана по начин, по който да може да приема едни от най-високите класове хеликоптери, които се използват в страната.

Изграждането на многоетажния паркинг ще реши редица логистични и транспортни затруднения на персонала и посетителите на лечебното заведение, които се увеличават с пренасочването на множество клиники на болницата в базата на бул. „Пещерско шосе“.

Стойността на проекта, който трябва да бъде изпълнен за две години, е за над 19 700 000 лева, които ще бъдат осигурени чрез кредит.

Според ръководството на болницата той ще бъде обслужван безпроблемно заради добрите финансовите показатели на лечебното заведение.
БНР