"Чрез комбинацията от оборудването на хеликоптерите и високоспециализираните медицински екипи най-сетне ще можем да предоставяме навременна помощ, дори и в най-отдалечените места". Това каза служебният заместник министър-председател по управление на европейските средства Атанас Пеканов пред първите медици, завършили курса на обучение "Оказване на спешна медицинска помощ по въздуха".

Пеканов и министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев са в симулационния център на Военномедицинска академия, където предстои да връчат удостоверенията на курсистите.

"Важните са стъпките, направени в България, за да имаме медицински услуги на световно ниво", каза още вицепремиерът. По думите му днешното събитие бележи важна стъпка в стремежа за подобряване на медицинското обслужване в страната.

"Чрез оказване на въздушна помощ по въздуха ще се достига бързо до най-отдалечените места в страната. Здравеопазването е сфера, в която всеки български гражданин е особено чувствителен и има какво още да направим", добави Пеканов. И посочи нуждата и от доверие в системата.

Той припомни, че по Плана за възстановяване и устойчивост имаме заложен сериозен финансов ресурс за оказване на медицинска помощ по въздух, за модернизиране на болнични заведения, за психиатрична помощ, за изграждане на центрове за лечение на инсулти, но всичко това трябва да върви с реформи. "Една от тях е за създаване на фонд за насърчаване на по-балансирано разпределение на медицински специалисти в страната, така че и в най-отдалечените селища да има достъп до медицински грижи", каза още Пеканов.

"Обмисля се преминалите курса да бъдат изпратени на петдневно посещение в Италия, където да се запознаят с възможностите за оказване на спешна медицинска помощ по въздух", заяви министър Меджидиев.
Десислава Пеева/БТА