Припомнят основни правила за безопасно движение на велосипедистите
Припомнят основни правила за безопасно движение на велосипедистите / Дарик архив

Независимо от влошаването на метеорологичните условия и настъпване на есенно-зимния период, в Пловдив се наблюдава активно използване на велосипедите като средства за придвижване. С цел предотвратяване на пътнотранспортния травматизъм и гарантиране живота и здравето на всички участници в движението, от полицията припомнят основните правила за движение по новоизградените велосипедни алеи на територията на град Пловдив.

Съгласно Закона за движение по пътищата велопътеките са сигнализирани с пътни знаци и хоризонтална маркировка, които следва стриктно да се спазват.

При пресичане на кръстовища по трасетата на велоалеите, които са регулирани със светофарна уредба, колоездачите трябва да се съобразяват единствено с подаваните светлинни сигнали на допълнителната секция за тях.

Преди преминаването през кръстовища, сигнализирани с обособени велопътеки е задължително колоездачите да спрат и да преминат през кръстовището, когато няма автомобили. Недопустимо е пресичането на кръстовищата да се извършва без спиране и без съобразяване с другите участници в движението.

При преминаване на велоалеи през автобусни спирки на платното за движение, е задължително колездачите да спрат на обособените места и да преминат безопасно през автобусната спирка, когато няма автобус.

В зона, сигнализирана като “споделена за велосипедисти и пешеходци” е необходимо велосипедистите да се движат с повишено внимание, намалена скорост и съобразявайки се с пешеходците.

Препоръчително е деца под 12 години да управляват велосипеди в паркове и отделни места, извън трасетата по уличната мрежа, а при необходимост – да бъдат съпроводени от родители или близки, които да разясняват безопасните условия за движение по велоалеите и спазването на Закона за движение по пътищата.

При движение по пътищата, отворени за обществено ползване, всеки велосипед трябва да има изправни спирачки; звънец; устройство за излъчване на бяла или жълта добре различима светлина отпред и червен светлоотразител отзад; бели или жълти светлоотразители или светлоотразителни елементи отстрани на колелата.

Полицията апелира към всички участници в движението – водачи на МПС, велосипедисти и пешеходци, да проявяват необходимата толерантност и отговорност към спазване на правилата за пътна безопасност, за да бъдат гарантирани здравето и живота им.