Превозвачи блокират митница Пловдив
Превозвачи блокират митница Пловдив / БГНЕС, архив

Превозвачите готвят протест пред митница "Пловдив", за евентуална дата се спряга 20 юни. Причина за недоволството им е, че няма осигурен свободен достъп до учреждението. За да влязат в митницата, камионите трябва да преминат през частен имот и да платят такса в размер на 31 лева.

Йордан Арабаджиев от Съюза на международните превозвачи коментира пред Дарик, че вече многократно са водени разговори с митницата, но досега са получавали само празни обещания за разрешаване на проблема.

"Аз съм превозвач и днес имам товар, който трябва да обмитя на митница "Пловдив". За да вляза в митницата и да ползвам услугите на държавното учреждение, трябва да мина през един частен имот. За да мина през този имот, ми събират 31 лв. такса. Т.е. Агенция "Митници" не е осигурила свободен достъп до държавното учреждение на митницата. От години е този проблем, говорили сме за него. Има алтернатива да се реши проблемът, но очевидно някой не желае. От 20 юни ще протестираме активно, включително ще бъде затруднен и достъпът до митница "Пловдив", каза Арабаджиев.

Въпросният частен имот е на фирма "Митнически терминал" ЕООД. Управителят Димитър Георгиев каза пред Дарик, че няма как да не взема такса на превозвачите, защото предметът на дейност на дружеството е такъв – събиране на тарифи, комисионни, стоков контрол, складови услуги и т.н. Той увери, че цените на тези услуги не са променяни, откакто фирмата е откупена от община Пловдив преди 6 години. Пътят, по който влизат всички автомобили, също е собственост на „Митнически терминал“. Предложих на общината да го купи, но оттам ми отказаха, коментира още Георгиев. „Митница Пловдив и фирма „Митнически терминал“ са създадени като сиамски близнаци. Няма как аз да купя митницата, затова нека държавата, ако въобще иска, да откупи дружеството.“, предложи Георгиев.

От агенция „Митници“ специално за Дарик изпратиха следната позиция по казуса:

„Агенция „Митници“ предприe конкретни действия за разрешаване на този дългогодишен проблем. На 11 май 2016 г. началникът на Митница Пловдив и директорът на дирекция „Управление на собствеността и логистика“ в Централно митническо управление проведоха среща със заместник – кмета на община Пловдив Димитър Кацарски, на която беше постигната договореност за осигуряване на изход от имота към ул. „Кукленско шосе“. Агенция „Митници“ прие идеята на Съюза на международните превозвачи за вход/изход на имота, предвиждаща да бъде обособен нов „изход“, осигуряващ безпроблемно излизане на превозните средства от границите на имота без да се налага преминаване през съседния такъв, като съществуващият „вход-изход“ да се използва само за „вход“. На тази база в Агенция „Митници“ беше изготвено предложение, което още на 1 юни 2016 г. е изпратено до зам.-кмета на Община Пловдив с молба за одобрение. В очакване на одобрението, в Агенция „Митници“ се организират последващите действия за реализиране на необходимите промени и решаване на проблема. След получаване на одобрението от Община Пловдив, Агенция „Митници“ има готовност за своевременно стартиране на изпълнението на проекта, за което ще бъдат осигурени необходимите финансови средства.“