Празник на картофа в Чепеларе
Празник на картофа в Чепеларе / netinfo
Празник на картофа, в който производители от Смолянска област ще се състезават за най-добра продукция, ще има днес в Чепеларе. Той се организира за пръв път и е съобразен с календара на Европейския съюз, в който тази година е отредено място на прочутия родопски картоф, каза членът на УС на браншовата асоциация и кмет на Забърдо Валентин Черпоков.

Майстори на кулинарното изкуство ще покажат специфични ястия, приготвени от картофи. Предвиден е и конкурс за най-голям картоф от даден сорт, като за първенците-стопани са предвидени и награди.

Забърдовските „Евробаби”, станали известни с посветената на Христо Стоичков песен, ще веселят госите на празника с фолклорна програма.

По време на събитието ще бъде организирана и кръгла маса от Националната асоциация на картофопроизводителите. Участниците в нея ще гласуват декларация до министъра на земеделието и храните Валери Цветанов с искане за забрана вноса на картофи от Полша и Гърция. Причината е, че вносителите продават на по-ниски цени от родопските производители, а това се оказва пагубно за местната реколта, коментират стопани. Засятите с картофи площи в Родопите непрекъснато намаляват, обсняват производители. Защо – чуйте в прикачения звуков файл.