/ ThinkStock/Getty Images
Окръжна прокуратура-Пловдив внесе в съда обвинителен акт спрямо 39-годишен мъж за това, че при условията на опасен рецидив и на продължавано престъпление, е отнел чужди вещи от петима души с намерението да ги присвои, като за това е употребил сила.
 
Обвиняемият е бил осъждан девет пъти, като последното наказание „лишаване от свобода“ е изтърпял на 9 декември 2016 г., когато е бил освободен от затвора.
 
На 12 август тази година в  Пловдив крадецът управлявал велосипед по бул. „Цар Борис III Обединител“. В този момент покрай него преминала 79-годишна жена, която носела златен синджир. Той издърпал бижуто с ръка и избягал, като действията му били записани от близка охранителна камера.
 
На 16 август обвиняемият се движел по ул. „Кукуш“, като пред него вървяла 65-годишна жена. Тя носела два златни синджира от 14-каратово злато, той издърпал украшенията и избягал.
 
На следващия ден мъжът се движел по ул. „Алеко Константинов“, като пред него вървели две жени. Той издърпал златния синджир, с тегло 12 грама, на едната от тях, на възраст 63 години, като част от бижуто се скъсало. Действията на обвиняемия били записани от охранителни камери.
 
Повдигнаха обвинение на мъж, причинил смъртта на жена си при катастрофа

На 19 август Иван бил с велосипед в района на парк „Бунарджика“. Към 14,30 часа оттам минавала 67-годишна жена, която носела тежки чанти в ръцете си и се спирала да си почива на пейките. Обвиняемият правел кръгчета с велосипеда, а когато жената се насочила в посока ул. „Гладстон“, той я застигнал в гръб, и с ръка издърпал златния й синджир.
 
На 23 август обвиняемият минавал през подлез на бул. „Цар Борис III Обединител“, като се разминал с 56-годишна жена. Той издърпал със сила златния й синджир, с тегло около 18 грама, и побягнал.
 
След като отнемал златните накити, мъжът ги продавал, като общата стойност на отнетите вещи е 2 957 лева.
 
По делото са разпитани свидетели, приложени веществени доказателства, изготвени експертизи.
 
Обвиняемият е с взета мярка за неотклонение „задържане под стража“.