Асеновград протест
Асеновград протест / netinfo
Жители на Асеновград излизат на пореден мирен протест във връзка с предприетите мерки срещу незаконните ромски къщи. Това каза Йордан Тодоров от Инициативния комитет на протестиращите. Сборният пункт е на старото място – при паметника на Цар Иван Асен II, като се очаква мирният протест да започне в 19:00 часа.

Инициативният комитет на протестиращите се събира тази вечер, за да обсъди общинските политики за интеграция на ромите, заложени в годишни планове за действие в периода 2014-2017 г.

„Не сме съгласни със заложените мерки, които касаят незаконните ромски къщи. Процесът по узаконяване къщите е започнал със стартирането на тези общински политики за интеграция през 2014 г. През последните три години на ромите се дават помощи и права. По този начин те от цяла България идват към Асеновград.

От 5300 човека преди, сега са станали 12-13 000 в разстояние на 3 години. Ако това означава интеграция, то тогава ние трябва да се изселваме“, коментира Йордан Тодоров пред Фокус. По думите му община Асеновград работи по разрешаването на посочените от протестиращите проблеми, но не с нужното темпо.

Жителите на Асеновград започнаха серия от протести, след като на 26 юни група роми нападна треньори, родители и ученици от отбора по кану-каяк, докато са тренирали при язовир „40-те извора“.