Поне още година без нови автобусни спирки
Поне още година без нови автобусни спирки / netinfo
Поне още година Пловдив ще бъде без нови автобусни спирки, макар че концесията за тях е дадена още през 2002 година. Общината започва процедура за прекратяване на договора със софийската фирма “Алфатекс Л2”, която трябваше да изработи и монтира 315 модула по образец още преди 3 години, съобщи заместник-кметът Георги Григоров. До момента са готови около 40, но те не са напълно завършени или са метални, по стария образец. Едва една спирка е с приемателен протокол от общината.

Неизпълнението на поръчката на практика блокира концесията на спирките, която пък е дадена на “Елиза 1999” ООД. Докато не са готови новите спирки общината не може да има никакви претенции към концесионера, а през това време той има право да събира наемите от павилионите. Освен това, част от старите конструкции са изгнили и потенциално опасни за чакащите под тях хора, както констатира проверка, извършена преди година след трагичен инцидент със смазан от рухнала спирка човек в Русе.

Общината ще обяви конкурс за нов изпълнител на модулите. В оптимистичен вариант той може да бъде избран едва към края на годината, призна заместник-кметът Григоров. Заради общото поскъпване на материали, вероятно новата обществена поръчка, която ще бъде обявена, ще надхвърли значително 4-те милиона и 604 хиляди лева, за които Пловдив трябваше да получи нови спирки.

Все още действащия договор със стария изпълнител не може да бъде изпълнен, категорични са от общината. Фирмата е поискала доплащане на стойността на спирките и изваждане на ВиК- и елвръзките от обема на поръчката, което би подменило предмета на конкурса, с който тя е избрана, призна заместник-кметът Георги Григоров. Той е категоричен, че е разтрогването на договора с “Алфатекс Л2” е неизбежно и заради неизпълнението му и увредените интереси на общината. Юристите обаче тепърва ще преценяват градската управа има основания да предяви искания за неустойки, защото и общината е закъсняла авансовото плащане на първия етап от поръчката.

От фирмата концесионер на спирките “Елиза 1999” отказаха коментар. Управителят й Илиян Александров заяви, че няма желание да обсъжда служебни теми в почивния си ден.