Покушенията срещу частни съдебни изпълнители ще мобилизират колегите им
Покушенията срещу частни съдебни изпълнители ще мобилизират колегите им / netinfo

Двете покушения срещу частни съдебни изпълнители ще подействат мобилизиращо на колегите и вместо да се умплашим, ще работим повече и по- добре, каза в съдебната рубрика на Дарик радио “Темида” Марияна Обретенова– член на Управителния съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители в България, по повод вчерашното запалване на кантора на нейна колежка в Плевен.

Това са покушения срещу институцията Частно съдебно изпълнение, не само срещу личностите, работещи като частни изпълнители, допълни Обретенова. Тя подчерта, че пострадалата съдебна изпълнителка в Плевен е положила клетва като такава едва преди три седмици. За толкова кратък срок тя е събрала крупна сума задължения и най-вероятно за това офисът й е бил запален. Когато има недоволни от работата, те могат да се оплачат, каза Обретенова.

На съвет на Камарата на частните съдебни изпълнители, който ще се проведе в петък на Пампорово ще бъдат разгледани 21 жалби от действия на частни изпълнители, три от тях за Пловдив.

Държавата все още не възлага изпълнителни дела на частните съдебни изпълнители, въпреки, че ако потърси услугите им ще бъде освободена от плащане на такси. Причината за това, според Обретенова, е че държавата разчита задълженията към нея да бъдат събирани от Агенцията за държавни вземания и Националната агенция по приходите.

25 нови съдебни изпълнители ще положат тържествено клетва в събота, с тях общият брой на действащите в страната нараства на 168. По закон в България трябва да работят 259 частни съдебни изпълнители, по един на 30 000 души население.