Пловдивските имоти с най-висока доходност в страната
Пловдивските имоти с най-висока доходност в страната / netinfo
Инвестирането в недвижими имоти в Пловдив носи най-висока доходност от всички големи градове в страната, съобщават от Международната кантора за недвижими имоти Europolis . Според нейния анализ за последната година и половина средната възвращаемост на новозакупените жилища и офис площи е 10,5%. Това е с 2,5 пункта повече в сравнение със София, с 4 на сто повече от Варна и малко над Бургас, обясни управителят на агенцията Милена Христова.

Според нея причините за по-високата доходност на имотите в Пловдив са търсенето на първокласни имоти от големи компании, по-ниските продажни цени и относително стабилните наемни нива.

От международната кантора прогнозират динамично развитие на пазара на административни и търговски площи и през тази година заради навлизането на навлязоха големи инвеститорски фирми. Поскъпването на жилищните имоти ще е средно от 10-15%, каза Христова. Според нея този ръст няма да е валиден за масово предлаганите апартаменти, защото ръстът на доходите на населението не е висок, лихвите по кредитите се увеличават, а предлагането се разширява.

Средният наем на офис площите в Пловдив е 8 евро/кв.м, което е 10% ръст само от началото на тази година. Продажните цени варират от 600 до 2000 евро/ кв.м., в зависимост от местоположението на имота.

Бумът на новото строителство жилищни кооперации също не може да задоволи нуждите на пловдивския пазар. Община е издала над 120 разрешителни за строеж, а луксозните апартаменти се разпродават още „на зелено” при цена от 640 до 1800 евро/кв.м. Наемните нива на жилищата в центъра и престижните квартали като „Кършияка”, са около 400 евро/кв.м., като от началото на годината повишението е 15 на сто, твърди Милена Христова.