Пловдивският митрополит: МОН няма политическа воля за въвеждане на православно вероучение
Пловдивският митрополит: МОН няма политическа воля за въвеждане на православно вероучение / plovdiv24.com

От страна на Министерство на образованието /МОН/ няма политическа воля за въвеждане на православно вероучение в българското училище, заяви Негово Високо Преосвещенство Пловдивският Митрополит Николай на първата си среща с кмета Славчо Атанасов, след избирането му на този пост. Той бе категоричен, че концепцията на проф. Георги Бакалов за въвеждане в училищата на предмет „Религия”, изготвена без знанието и участието на Българската православна църква /БПЦ/, още повече ще обърка в духовно и морално отношение българските деца. Според владиката МОН търси различни начини и форми за измъкване от проблема, което не само не е в интерес на народа, но най-вероятно е в полза на външни за България интереси.

Пловдивският митрополит съобщи, че на предстоящата сесия на Светия синод на БПЦ, която ще започне на 26 ноември, всеки от архиереите ще изкаже мнението си за концепцията на проф. Бакалов, но бе категоричен, че мнението му за нея е отрицателно. Според дядо Николай тя е надконфесионална, в нея не доминира по никакъв начин Светото православие, което води до нарушаване на принципите на толерантността и веротърпимостта и приравнявайки всичките религии в България, нарушава правата на мнозинството. Владиката припомни, че 87 % от българите са православни. Той подчерта, че не е против това в предмета „Православно вероучение” в по-горните курсове да се предвиди време за изучаване на другите вероучения, но преди това трябва да се създаде солиден фундамент, основаващ се на българското православие.

Митрополитът и пловдивският кмет Славчо Атанасов бяха категорични, че ще търсят варианти за въвеждане на вероучението в пловдивските училища.

Чуйте повече по темата от НВП Пловдивския Митрополит Николай в прикачения файл: