/ iStock/Getty Images
Окръжна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняем 49-годишният Стефан Асенов за неправомерно отпускане на заеми в размер на 1 млн. лева срещу лихва, укриване на данъци, пране на пари и предоставяне на помещения за проституция. Съучастници в част от деянията са брат му и жената, с която живее на съпружески начала, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Той е обвинен за това, че в периода от 2010 г. до 19 май 2020 г., без съответно разрешение, е отпускал кредити на обща стойност 1 млн. лева на над 50 лица срещу лихва, като от тази дейност е причинил значителни вреди и е получил неправомерни доходи в размер на 800 000 лева. Както и за това, че през периода от 1 май 2016 г. до 1 май 2020 г. е избегнал плащането на данъци в особено големи размери - 50 000 лева, като е потвърдил неистина в подадени пред ТД на НАП-Пловдив годишни данъчни декларации. И за това, че в периода от януари 2016 г. до 19 май 2020 г., в мотел до автомагистрала "Тракия" в съучастие с брат си е предоставял помещения за проституция. И още за това, че през периода от 2010 г. до 19 май 2020 г., в съучастие, с брат си и с жената, с която живее на съпружески начала, е закупил недвижимо и движимо имущество, като е знаел, че парите са придобити чрез лихварство, данъчни престъпления и предоставяне на помещения за проституция.

Като обвиняем е привлечен и А.А. /на 46 г./, като съизвършител с брат си - за предоставяне на помещения за проституция и в съучастие, като помагач за пране на пари. Като помагач на Асенов е привлечена и К.С. /на 43 г./, която живеела на съпружески начала с него. По делото продължават и в момента претърсвания и изземвания, разпити на свидетели, издирват се автомобили, придобити със средства с недоказан произход и др.

Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор, като предстои да бъде внесено искане в съда за определяне на мярка за неотклонение "задържане под стража".

Най-тежкото, измежду предвидените от закона наказания за престъпленията, в които тримата са обвинени, е от 3 г. до 12 г. "лишаване от свобода" и глоба от 20 000 лева до 200 000 лева, посочват от прокуратурата.