Пловдив събира асовете в агробизнеса
Пловдив събира асовете в агробизнеса / netinfo

40-процентен ръст бележат изложбените площи на откриващата се днес в панаира Международна селскостопанска изложба АГРА 2008. В четири палати и откритите площи пред тях са събрани всички асове в агробизнеса от цял свят, каза изпълнителният директор на панаира Георги Гергов.

817 фирми от 40 държави участват в 16-тото издание на изложбата, което ще бъде открито от министъра на земеделието и продоволствието Нихат Кабил. Над 2,5 млн. лева са приходите от АГРА 2008, посочи Гергов.

Една от новостите, която се забелязва на щандовете със селскостопанска техника, е разрастването на консултантската дейност, насочена към разработването на проекти за финансиране от еврофондовете. Много от фирмите вече предлагат консултации за проекти и изготвяне на индивидуални решения за оборудване и преоборудване на ферми, съобразно стандартите на ЕС.

Предлагат се и евтини трактори от Азия на цена от 500 до 650 лев на конска сила, сертифицирани по стандартите на ЕС.

Билетът за изложението, което тази година е разположено в 4 палати, е 3 лева. Ученици, студенти и инвалиди ползват отстъпка и ще плащат по 2 лева. Изложбата ще бъде отворена всеки ден от 9 до 18 ч., а в събота – до 14 часа. Трима от посетителите на “Агра” ще получат награди, осигурени от панаира - бензинов моторен трион, водна помпа и електрическа косачка с кош. Те ще бъдат определени с томбола, която ще се тегли в събота.