/ netinfo
110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България ще бъде отбелязана в Пловдив. Организаторите канят всички пловдивчани и гости на града на честванията по повод празника.
 
На 22 септември 1908 година, като използва създалата се благоприятна международна обстановка и ефекта от младотурската революция, княз Фердинанд обявява България за независима държава от "Великата порта" и се провъзгласява за цар на всички българи. С този акт, съединената през 1885 година българска държава, става пълноправен член на европейското семейство. Ден след като обявява независимостта, цар Фердинанд идва да отбележи събитието и в Пловдив.
 
Молебен в храм „Св. Неделя”, организиран от Сдружение „Център Петко Каравелов“ ще бъде отслужен от 10.00 часа в храма „Св. Неделя“.
 
Половин час по-късно ще има поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов (до храм „Св. Неделя”).
 
За 11.30 часа е насрочен тържествен ритуал пред колоната на Независима България (на Гроздовия пазар).

Възстановка на събитията от 25.09.1908 г., когато Цар Фердинанд е посрещнат на пл. Централен в Пловдив и пред събралото се множество е прочетен манифеста, с който е обявена Независимостта на България, ще се състои в 14.00 часа на площада пред църквата „Св.Св. Константин и Елена“.
                                    
Тържествено отбелязване на 110-та годишнина от обявяването на Независимостта на България е с участието на Духов оркестър - Пловдив, почетна рота от комитет „Родолюбие”, венценосци. Слово ще произнесе д-р Видин Сукарев – историк в РИМ Пловдив, водещ ще е Златко Павлов.

Поканени са: Областният  управител и представители на Областна администрация, председателят на Общински съвет – Пловдив, и представители от Общинския съвет, Кметът и зам.-кметовете на Община Пловдив, Общественият посредник на Община Пловдив, и представители на Общината, кметовете на райони, командването на Пловдивския гарнизон,  представители на армията, църквата, политически и обществени организации, граждани и медии.