Петима кметове на прокурор заради незаконни търговски режими
Петима кметове на прокурор заради незаконни търговски режими / netinfo
5 общини от Пловдивска област ще бъдат проверявани от прокуратурата за въведени незаконни регулаторни режими за търговска дейност, съобщиха от Министерството на държавната администрация и административната реформа.

Кметовете на Карлово, Куклен, Родопи, Сопот и Съединение фигурират в сигнала, подаден днес от министрите Гергана Грънчарова и Николай Василев на Главния прокурор Борис Велчев срещу администрации, които създават изкуствени пречки пред бизнеса и среда за корупционен натиск.

Тези 5 общини са въвели такси за издаване на разрешителни за откриване на магазини и други търговски обекти. Най-висока е сумата в Карлово, където се плащат 50 лева за търговия с промишлени стоки и 20 – за хранителни. 20 лева е таксата за отваряне на обект в община Родопи.

Отделно администрациите са регламентирали и глоби при липса на разрешително. В Родопи санкцията достига до 500 лева, 300 лева е максималният й размер в Съединение и Куклен.

Допълнителна тежест за бизнеса са и големите срокове за изпълнение на незаконнно въведените услуги. В Съединение, например, за издаване на разрешително за отваряне на магазин се чака 30 дни.