Пада възрастовата граница при заболелите от остеопороза
Пада възрастовата граница при заболелите от остеопороза / dariknews.bg/ Архив

Близо 30% от 150 изследвани граждани, на възраст 53 и 66 години, са заболели от остеопороза, сочат данните на РИОКОЗ Пловдив. Те бяха оповестени по време на пациентската среща, която се проведе в Община Пловдив.   Според експертите този процент е тревожен, защото се увеличава броят на по-младите граждани, които имат намалена костна плътност. Изследванията са част от профилактичните и скринингови кампании, който текат през годината.

До тази година остеопорозата се считаше за нормален процес на стареенето. Една от три жени и един от пет мъже в остеопорозна възраст са с това заболяване. Общо в света 200 000 000 жени са болни от остеопороза, а в България този брой е 300 000, обясни лекторът и ревматолог проф. Панайот Солаков.

По данни на Асоциацията „Жени без остеопороза" заболяването представлява загуба на костна маса. Тя e известна като "тихият крадец". Най-често костната болест се изявява за първи път с пукване на ребро при обстоятелства, които не са рискови за кости с нормална плътност (например при силна прегръдка, кашлица или друга минимална травма).