Откриват пловдивската изложба “Кирилицата” в европарламента
Откриват пловдивската изложба “Кирилицата” в европарламента / netinfo
Изложба с 30-те платна на пловдивски художници, изобразяващи буквите от българската азбука, ще бъде открита днес в сградата на Европейския парламент в Брюксел. Експозицията е подредена от вчера на най-атрактивното и посещавано място в европарламента - Bar Space, където ще гостува до 18 април.

Тя ще бъде открита от инициатора на нейното гостуване в Брюксел – евродепутатът Атанас Папаризов, в присъствието на 30-те художници, областния управител на Пловдив Тодор Петков, български и европейски депутати, дипломати, български културни дейци, които живеят и творят в Белгия, представители на белгийския бизнес, банки и на белгийската администрация. Специален гост на събитието е проф. Аксиния Джурова, която ще изнесе лекция на тема „Мултилингвизъм и интеркултурен диалог – посланието на Кирилската азбука към Европа”.

Проектът „Кирилицата” е реализиран по идея на Областния управител на Пловдив Тодор Петков като част от Националната програма за отбелязване на присъединяването на България към ЕС. Трийсетте платна са с размер 90/90 см., разпределението на буквите е извършено чрез жребий между художниците. Сред авторите на картините, всяка от които е с различни материали и техники, са Станимир Видев, Ицко Мазнев, Васил Стоев, Кольо Карамфилов, Вълчан Петров, Недко Итинов, Ицко Мазнев, Жорж Трак.

Година преди гостуването на изложбата в Брюксел, тя бе представена на 24 май 2007 г. в Пловдив и осветена от Негово високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, а през юли миналата година – и в Народното събрание в София