Откриват моста в Първенец
Откриват моста в Първенец / снимка: dariknews.bg

Новият мост в Първенец вече е готов и по него вече могат да преминават автомобили. Официалното му откриване ще бъде в началото на следващата седмица, съобщи за Дарик кметът на община Родопи Пламен Спасов.

Мостът е двулентов, със стомано-бетонова конструкция. Пътното платно е асфалтирано, тротоарите и подходите към него са изградени. Положена е и хоризонталната маркировка.

Съоръжението ще бъде пуснато в експлоатация 10-тина дни предсрочно, тъй като фирмата изпълнител – Главно управление строителство и възстановяване, построи обекта в най-кратки срокове.

За официалното му откриване ще поканим бившия служебен премиер проф. Георги Близнашки, който много ни помогна, като отпусна средства за строежа на моста, допълни кметът Пламен Спасов.

По план се движи и изграждането на подпорна стена в село Храбрино, която беше съборена от 5-метрова вълна в началото на август. Там трябва да бъдат набити 54 пилоти на дълбочина 9 метра в скалата със специални машини. 

През лятото придошлите води на река Първенецка подкопаха основите и почти пречупиха моста в селото. Съоръжението стана опасно за преминаване дори на пешеходци. В края на август Междуведомствената комисия по възстановяване и подпомагане отпусна 1,2 млн. лв. за изграждането на нов мост в Първенец и на подпорна стена в с. Храбрино.