руска кухня
руска кухня / netinfo
Необятната руската кухня от древни времена се слави със своето многообразие. Тя има дълбоки корени и е изпълнена с много тайни и загадки.

Руската кулинария се отличава с разнообразни предястия. Едно от най-характерните е салата “винегрет”. Името на ястието идва от френския сос, който се използва като дресинг за салати в много страни в Европа. Гостите на “руската трапеза” тази вечер в Пловдив ще могат да опитат истински “винегрет”, който традиционно се приготвя от цвекло, картофи, моркови, лук и кисели краставички. 

Всички посетители ще могат да опитат пирожки, пелмени с месо и картофи, сандвичи със сельодка  и, разбира се, оригинална руска салата “Оливие”. Традиционният квас и сланинката също ще са задължителна част от руската кулинарна вечер.

Кой зеленчук е наричан „втори хляб“?
Какво означава „смес от френски и нижегородски”?
Каква географска забележителност носи името на известна руска супа?
С какво ястие можете да намекнете на гостите, че е време да си ходят?

На тези и други въпроси пловдивчани и гостите на града могат да намерят отговорите по време на Деня на руската кухня в рамките на Панаира на кулинарното изкуство “Етно кухня на колела“ от 16 до 20 ч. на ул. “Велико Търново” до “Цар Симеоновата” градина. От 18 часа пък са специалните дегустации, по време на които ще звучат руски народни песни, изпълнени на живо.

Денят на руската кухня се организира от Олга Атанасова, представител на руската общност във Фондация “Заедно”, по чиято идея се реализира проектът, с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Посетителите могат да гласуват за най-вкусното според тях ястие и да участват в томболата, от която може да спечелят покана за Гала вечерята на 16 май в Дома на етносите.

Утре е Денят на арменската кухня. На кое място под тепетата ще спре “Етно кухня на колела” следете във Фейсбук и в сайта на проекта