Осъдиха общината за липса на екологична оценка за втория гребен канал
Осъдиха общината за липса на екологична оценка за втория гребен канал / Снимка: Виктор Кадири, Дарик Радио Пловдив

Пловдивски административен съд отмени решението на РИОСВ-Пловдив да не се извършва Екологична оценка за изменение на общия устройствен план (ОУП) на града, извършен от община Пловдив в границите на територията на спортен комплекс “Отдих и култура”, научи Дарик радио.

Според магистратите екодирекцията не е спазила и задължителните разпоредби на Закона за опазване на околната среда и Закона за билогично разнообразие, според които изменението на ОУП изисква подробна екологична оценка, каквато не е извършена.

От решението на съда става ясно още, че без конкретна обосновка РИОСВ- Пловдив декларира липса на очаквани трайни негативни въздействия върху защитени видове и територии, както и липса на въздействие от други проекти.

Според една от съдебно техническите експертизи  – цитирам - не е било необходимо да се прави изменение на ОУП-Пловдив, освен ако целта на възложителя в лицето на община Пловдив е промяна в предназначението на определени територии по ОУП, попадащи в зона за общо озеленяване, поради допълнително възникнали нови инвестиционни намерения.

Директорът на РИОСВ Пловдив Стефан Шилев бе категоричен, че екодирекцията ще обжалва решението пред Върховния административен съд. Шефът на правната дирекция в община Пловдив Илиян Иванов обясни, че на този етап сегашното решение нe спира евентуални строежи в зоната. Според него за спиране и то временно може да се говори, само ако Върховния съд потвърди сегашното решение на Административния.