Освещават новия храм „Св.Николай Чудотворец“ на 9 май
Освещават новия храм „Св.Николай Чудотворец“ на 9 май / netinfo

Митрополит Николай ще извърши тази събота чина на освещаване на най-новия храм „Свети Николай Чудотворец“, който се намира в пловдивския квартал „Христо Смирненски“. Първата копка на църквата бе направена на Никулден през 2010 година. Новият молитвен дом за православните българи отваря врати близо 5 години по-късно - на 9 май, когато се отбелязва летния Никулден. Поканени за празника в Пловдив са всички български митрополити.

Пловдивският владика и неговият викарен епископ Арсений ще подредят лично църковната утвар в олтара. Близо 40 работници изършваха необходимите дейности за довършването на храма през почивните дни, а екип иконописци ползатяваха ореолите на светците на стенописите. Дърворезбарите вече монтираха иконостаса,  който е с размери 7,25 метра на 7,50 метра и е изработен от бял бор и липа.  В момента се работи по външната страна на храма. Поставят се  мраморни облицовки и каменни плочи на двора.

В средата на април майсторите от прочутия леярски род Велеганови отляха шестте камбани за новата пловдивска църква, които ще звънят по електро-механичен начин. Те са дарение от  основния ктитор на храм Кирил Василев и родолюбиви пловдивани.

Храмът е  изграден по руски модел. Има син купол с двуметров позлатен кръст, изработен в украинския манастир Киевско-Печорска лавра. Проектът е изготвен от арх. Илко Николов и предоставен като дарение. Куполът е висок близо 6 метра, като е с диаметър 10.5 м и тежи 10 тона.