/ Искра Койчева, Дарик Пловдив
Общинският съвет на Пловдив реши да осигури заделянето на близо 45 милиона лева за ключови инфраструктурни проекти на града. 15 милиона са за реализацията на дълочакания пробив "Модър-Царевец", който ще осигури пряка връзка между районите "Южен" и "Западен".

За реконструкцията на Дондуковата градина се отпускат 4,5 милиона лева, близо 13 милиона лева се заделят за изграждането на новия плувен комплекс с олимпийски размери, а 15 милиона лева - за обновяването на стадион "Пловдив". Част от парите ще бъдат предвидени в Бюджет 2019, а останалите - в следващите години. 

Предложението на кмета Иван Тотев предивдика очаквани дебати в залата на ОбС и упреци от страна на опозицията. Според тях, няма нищо случайно в това, че то идва точно година преди местните избори и в този смисъл е политическо. Градоначалникът отвърна, че дългите процедури по отчуждаването на имоти са забавили голяма част от проектите. 

Според приетото днес решение, в Бюджет 2019 за стадион "Пловдив" ще бъдат заделени 300 000 лева, а за следващите две години - по 7 милиона и 350 хиляди лева. За новия басейн през 2019 се осигуряват 2 милиона лева, а през 2020 и 2021 година - по 5 милиона и 420 хиляди лева. 

1 милиона лева се залагат през другата година за "Цодър-Царевец" и по 5,5 милиона лева за следващите две. За Дондуковата градина съветниците подсигуриха половин милион лева през 2019-та, а остатъкът - за 2020 -та година.